Türkiye’de internet kullanıcı sayısı 40 milyonu aştı. Kişi ve kurumlar, internette ve sosyal medyadalar. Kişiler ürün ve hizmet alırken sosyal medyaya bakıyorlar.

İnternette değilseniz işiniz yok olabilir.  Şirketinizin vitrini birkaç yıl öncesine kadar Websiteydi. Şimdi!? Artık tüketiciler, sosyal ağlarda; Facebook’ta sohbet ediyorlar, Foursquare de birbirlerinin hareketlerini, Twitter’da haberleri izliyorlar, Linkedin’de kurumlar ve iş profesyonelleriyle etkileşim halindeler, Youtube’da güncel yaşama  ve firmalara yönelik video izliyorlar.

Rakipler, tüketiciler, iş ortakları herkes sosyal ağlarda… Sizin şirketiniz nerede?

Şirketinizin, internetteki varlığının olmazsa olmazları; Website, Facebook, Linkedin, Twitter, Youtube. Şirketler de artık sosyalleştiler.

Websitesi: kolay kullanılabilir, arama motorlarına uygun (google, yandex vs) olmalı. Güncel, ziyaretçilerin sorularına cevap verebilecek (3-5 tıklamada aradığını bulabilecek) ve güvenilir olmalı, bozuk görseller içermemeli.  Ülkemizdeki 40 milyon cep telefonu internete bağlanabilir özelliktedir. Kişiler, şirketinizin websitesine mobilden ulaşmaya çalışıyorlar. Websitenizin tüm özellikleri mobil dostu olmalıdır.

Facebook : Dünya çapında 1 milyardan ülkemizde de 40 milyondan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Çekici bir profil oluşturun, müşterileri ve müşteri adaylarını sayfaya davet edin, gruplara üye olun ve grup yöneticileriyle etkileşimde olun (gönderilerine beğen ve yorum yapın),  sektörünüze yönelik haberleri paylaşın, sektörünüzün kanaat önderleriyle bağlantı kurun, rakiplerinizi takip edin.

Linkedin: Dünya genelindeki tüm profesyonellere gerçek ve etkileşimli ortam sağlıyor. 250 milyondan fazla kullanıcısıyla hızla büyümekte.  Linkedin ile şirketlere ve uzman kişilere kolay ulaşabilirsiniz. İşinizle ilgili uzmanlara ve kuruluşlara tanıtım amaçlı kısa sorular / tanıtım dokümanları gönderebilirsiniz. Şirket uzmanlarınızın  detaylı profilleriyle tanıtım ve satış fırsatları oluşturabilirsiniz. Nitelikli elemanlara ulaşabilirsiniz. Rakiplerinizi veya rakip çalışanları hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. Ulusal ve uluslararası pazarlara açılmada önemli kazanımlar elde edebilirsiniz.

Twitter: Haberler (genel, kişi, şirket vs) Twitter’e taşındı. Twitter, ülkelerin ve dünyanın gündemini belirlemeye başladı. Türkiye, Twitter’i dünyada en etkin kullanan ülkeler arasında yer almakta. Kurumunuza ait twitter profili oluşturun. Sektörünüzün önde gelen firmaları ve kişilerini takip edin. Firmanıza, sektörünüze ait günde en az bir tweet paylaşın. Twitter’de şirketlere yönelik gündemlere katkıda bulunun.

Youtube: İnternet kullanıcılarının %90’ı video seyrediyor. Ürün ve hizmetlerinize ait1-2 dakikayı geçmeyen kısa videolar oluşturun. Bültenleri videolarla duyurmaya çalışın. Sektörünüze yönelik videoları paylaşın.

Levent Karadağ

(*) : Bu yazı 2013 yılında Sanayi Life dergisinde yayınlanmıştır. 

Share